Életrajz  


1954 április 30-án születtem Budapesten. Az általános- és középiskola elvégzése után 1972-ben felvételt nyertem a Színház és Filmművészeti Főiskolára, ahol Szinetár Miklós és Babarczy László vezetésével tanultam. 1976-ban, a Főiskola elvégzése után a Vígszínházba szerződtem, ahol Várkonyi Zoltán, Marton László, Kapás Dezső és Horvai István irányítása alatt dolgoztam.

A Jó estét, nyár jó estét szerelem, címü darabban Presser Gábor híres dalát, a Szilvavacsorát vittem sikerre. Felejthetetlen élmény volt a Rezeda Kázmér szép élete Darvas Iván oldalán, illetve Déry Tibor - Kedves Bópeer, Major Tamással, Bulla Elmával és Balázsovits Lajossal. 1978-ban a MAFILM színésztársulatának lettem a tagja,még ugyanebben az évben Nívódíjjal tüntettek ki. Olyan sikeres tv és mozi filmekben szerepeltem, mint az nagysikerű Abigél (az emlékezetes Torma Piroska szerepében) vagy Szabó István Oscar-díjas Mephisto c. filmje, melyben Klaus Maria Brandauer partnere voltam. Emlékezetes munka volt a Kenguru vagy a Csillagok változása Szőnyi G Sándor rendezésében.

1981-ben Párizsba utaztam, ahol Jean-Luc Godard Passion c. filmjét forgattam Hanna Schygulla, Michel Piccoli és Isabelle Huppert partnereként. A film elnyerte a New York-i filmkritikusok díját.

1982-ben felvételt nyertem a New York-i Columbia Egyetem angol tagozatára. 1984-ben Kaliforniába költöztem, ahol a CSULA, a California State University of Los Angeles tanára lettem: a Színház és Film tanszéken filmszínészmesterséget tanítottam.1994 ben a Los Angelesben lévő Aréna Theaterben rendeztem Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok címü darabját.

Külföldi filmem pld. az Orson Welles életét feldolgozó Big O című film női főszerepe, melyet André S. Labarthe rendezett John Houseman, Susan Strasberg, Peter Bogdanovich és Henry Jaglom szereplésével. Szerettem a Lori Singer főszereplésével készült Storm and Sorrow -t illetve a Strindberg dráma alapján íródott Júlia kisasszony címszerepét is. 1992-ben, tértem haza, Magyarországra. Itthon is megtaláltak a külföldi produkciók és további filmszerepek következtek, mint például az Eva Gardos által rendezett Amerikai Rapszódia (2001) Helenje, ahol Nastassja Kinski, Scarlett Johansson, Colleen Camp és Tony Goldwyn mellett játszottam, és együtt örülhettem Hoolywoodban az alkotókkal mert a film elnyerte a Hoollywood filmfesztivál Best Picture díját valamint a közönség különdíját is. Nagy élmény volt együtt dolgozni Rutger Hauerrel a Redline címü produkcióban.

Továbbra is szerepeltem hazai produkciókban például Bacsó Péter Hello Doki című tv sorozatának női főszerepét alakítottam.

Munkámat 1996-ban a parlamentben Aranypillangó díjjal jutalmazták." A filmmüvészetben hazai és külföldi munkásságom elismeréséért."

2000-2002-ben a Kolibri Színházban a Scabaret című angol improvizációs kabaréban játszottam, Alexis Lathan, vezetésével Ben O'Brien és Peter Linka oldalán. 2002-ben Glimmers néven angol nyelvű színtársulatot alapítottam, melyben ismét rendezőként is működök. Még ebben az évben megkaptam a Beau Monde magazin közönségdíját.

Olyan új magyar sikerfilmekben is szerepeltem, mint a Getno, vagy a bestseller alapján készült Állítsátok meg Terézanyut!. Jelenleg a közönség a a József Attila Színházban (Moszkvai szépség),a Rutkai Éva Színházban (Nyolc nő), valamint a Gózon Gyula Színházban (Édes Anna) címü darabban láthat.

Webfejlesztés / Website by